Wildberries stond opnieuw centraal in het schandaal. Al voor de tweede dag is er een conflict gaande tussen het bedrijf en de medewerkers van de distributiepunten van de marktplaats. De aanleiding was een nieuw boetesysteem dat Wildberries deze maand introduceerde. De stakende werknemers werden verdedigd in het parlement, terwijl het bedrijf zelf weigerde concessies te doen.
Wat is er gebeurd
Begin maart gaf Wildberries werknemers van distributiepunten de opdracht om de volledige kosten van pakketten te vergoeden als de koper ze retourneerde vanwege een huwelijk of non-conformiteit van de bestelde goederen. De marktplaats zei dat ze een onderzoek hadden uitgevoerd en ontdekten dat de retour in de meeste gevallen te wijten is aan de fout van het afhaalpunt.
Wildberries waarschuwde ook dat ophaalpunten van partners de boetebeslissing niet zouden kunnen aanvechten. Als reactie op de acties van het bedrijf gingen de eigenaren en medewerkers van de afhaalpunten in verschillende regio’s van Rusland in staking. Op 15 maart gingen ze aan het werk, maar stopten ze met het uitgeven van pakketten aan klanten. De opstand werd gesteund in Vladivostok, Irkoetsk, Barnaul, Chita, Ulan-Ude en andere steden.
“Stel dat een klant een Nike-broek heeft besteld voor 3.500 roebel. Verscheurd kwamen ze aan bij de PVZ. Voorheen betaalde de klant 100 roebel voor het retourneren van de goederen en we vergoedden de marktplaats 20% van de kosten. Nu moeten we alles 100% betalen. Als we niet op tijd geld sturen of als we de goederen voor onszelf willen houden, moeten we 120% betalen.
— Anastasia, eigenaar van een afhaalpunt in de regio Rostov.
Eerder werd gemeld dat er in de Doema een bijeenkomst van stakers met vertegenwoordigers van de markt zou kunnen worden gehouden. Die laatste kwam echter niet opdagen. Bijna twee dagen lang ontkende de persdienst van Wildberries de stakingen en verklaarde dat de distributiepunten normaal werkten. ‘S Avonds kondigde het bedrijf echter de sluiting van verschillende afhaalpunten aan.
“Met ‘partners’ die onbeschaafde vormen van dialoog kiezen, bedrijfsvertegenwoordigers bedreigen en proberen het werk van het kantoor te verstoren, zal de samenwerking om veiligheidsredenen worden opgeschort”, zei een vertegenwoordiger van de marktplaats tegen RBC. Het bedrijf is ook van plan om de resterende goederen af te halen bij de gesloten uitgiftepunten.
Ondanks het feit dat de ontmoeting met de stakers niet plaatsvond, reageerde de Doema toch op het conflict. Plaatsvervangend Yaroslav Nilov vertelde het “Bedrijf” dat de overdracht van kosten in verband met het retourneren van defecte goederen naar het afhaalpunt onaanvaardbaar is. Hij merkte ook op dat Wildberries de laatste tijd steeds vaker in schandalen terechtkomt.
De beker geduld vloeide over
Degenen die het niet eens zijn met het beleid van Wildberries coördineren hun acties in Telegram-kanalen. De meest populaire van hen heeft nu meer dan 13.000 abonnees . “Collega’s, onthoud dat we geen slaven zijn, we zijn dezelfde mensen en we hebben het recht om onze belangen te verdedigen”, aldus een van de publicaties.
“Het geheel is helemaal geen gecoördineerde beweging. Het is gewoon dat de beker geduld op is, begrijp je, ‘zei Dmitry, de auteur van het Telegram-kanaal Pravda Soobshchikov , die ook verslag doet van de stakingen, in een interview met Kompaniya .
Hij legt uit dat boetes vooral worden geassocieerd met situaties waarin de goederen per ongeluk of opzettelijk worden gewijzigd in een van de stadia van levering aan de klant. Dit kan gebeuren door de schuld van een magazijnmedewerker, distributiecentrum, afhaalpunt, koerier of zelfs de koper zelf. Maar uiteindelijk werd alle verantwoordelijkheid verlegd naar medewerkers van distributiepunten – als meest onbeschermde in deze keten, meent hij.
“Koerier-chauffeurs werken meestal voor externe vervoerders en het magazijn valt niets meer te verwijten – dan gaan de laatste medewerkers uiteen. Hun omstandigheden zijn al slecht’, voegde Dmitry eraan toe.
De gesprekspartner merkt op dat de situatie, hoewel schrijnend, vertrouwd is. Partners en werknemers van Wildberries hebben het bedrijf al lang bekritiseerd vanwege het eenzijdig wijzigen van de voorwaarden van het bod en de vele boetes.
“Als de klant niet in de stemming was en klaagde dat hij op het punt van uitgifte geen pakket had gekregen (vanaf 13 februari worden ze betaald – red.), dan krijgen we een boete van 100.000 roebel. En niemand zal contact met ons opnemen en vragen of het echt is gebeurd. Geen feedback’, vertelde Anastasia, de eigenaar van het Wildberries-afhaalpunt in de regio Rostov, aan het ‘Bedrijf’ .
Het bedrag aan boetes kan zelfs hoger zijn dan de inkomsten van de PVZ, klaagt de gesprekspartner van het blad. Gemiddeld kan een ophaalpunt 1.000-2.500 roebel per dag verdienen, en een boete voor een lage beoordeling (op basis van klantbeoordelingen) kan 3.000 zijn, legt ze uit.
“Waaronder een andere boete van Wildberries, die ook niet kan worden aangevochten. Voor de tweede maand kan ik geen belasting betalen, omdat ik alles aan huur uitgeef en een reserve achterlaat voor huwelijken en andere afschrijvingen, ‘voegde Anastasia eraan toe. Volgens haar wordt de boete automatisch afgeschreven en geeft marktplaats geen commentaar.
Wildberries heeft ongeveer 9.000 distributiepunten in de regio’s van Rusland. De meesten van hen hebben hun eigen afhaalpunten op de markt, 3.500 verkooppunten zijn in franchise.
“Ze hebben ons allemaal bang gemaakt”
Een dag eerder maakte het parket van de Russische Federatie bekend dat het, tegen de achtergrond van klachten, van plan is Wildberries te controleren op naleving van de arbeidsrechten van werknemers. Onder meer zal de afdeling de informatie controleren “over illegale inhoudingen van gelden op hun loon”.
Yana Brutman, partner van het advocatenkantoor TM Defence , zegt in een interview met het bedrijf dat als er sprake is van een arbeidsovereenkomst, het opleggen van eventuele boetes een overtreding van de wet is. Aangenomen wordt dat het parket na verificatie de marktplaats kan verplichten contracten met tegenpartijen in overeenstemming te brengen met de wet.
Werknemers zeiden ook dat Wildberries hen na deelname aan de staking met ontslag bedreigde. Daarnaast werden de rekeningen van meerdere PVZ-eigenaren geblokkeerd. Een van de medewerkers schreef in de Telegram-kanaalchat dat “als je stopt met schulden, ze naar de staatsdiensten vliegen”.
‘Ze hebben ons allemaal bang gemaakt. Selectief per regio worden de rekeningen van uitgiftepunten gedeactiveerd. Wij, de eigenaren, zijn met duizenden mensen, maar er zijn er amper honderd die zich durven verzetten. Ik weet zeker dat Wildberries nu een plan aan het ontwikkelen is om droog uit het water te komen”, merkt Anastasia op.