Slapen na de lunch is een normaal gevoel dat verband houdt met de fysiologische mechanismen van de spijsvertering Gezond, matig eten kan vermoeidheid en slaperigheid overdag helpen verminderen.

Na het eten begint een grotere productie van zoutzuur in de maag voor de spijsvertering, zoals uitgelegd door neuroloog Mauricio Hoshino.

“Als gevolg hiervan begint er een proces van relatieve overmaat aan natriumbicarbonaat in het bloed, de zogenaamde postprandiale alkalose, die uiteindelijk de mechanismen remt die ons wakker houden”, zegt Hoshino, die ook lid is van het Colégio Médico Brasileiro van Acupunctuur.

Dokter Alfredo Salim Helito, van Hospital Sírio-Libanês, zegt dat het slaapgevoel ook verband houdt met veranderingen in de bloedcirculatie als gevolg van het spijsverteringsproces.

“Na een maaltijd, lunch of diner wordt de bloedsomloop van het lichaam meer naar het spijsverteringsstelsel gestuurd omdat er meer bloed nodig is om de spijsvertering op gang te brengen”, zegt hij.

“De vertering is praktisch omgeven door een operatie in het spijsverteringsstelsel om dat voedsel om te zetten in de opname van elementen, eiwitten, glucose en al het andere”, vult hij aan.

Hoe de slaap na de lunch te verminderen?

Volgens experts kan de hoeveelheid of het type voedsel dat erbij betrokken is slaperigheid bevorderen.

“Hoe groter het voedselvolume en hoe hoger het vet- en eiwitgehalte van het voedsel, hoe meer slaap je kunt hebben”, zegt Helito.

“Het valt op dat hoe moeilijker het verteringsproces is, bijvoorbeeld vet voedsel, alcohol of overmatige hoeveelheden, hoe slaperigheid uiteindelijk wordt bevorderd. Het is ook mogelijk dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, zoals kipfilet, gekookt ei, ingeblikte tonijn, potvlees, vis, spinazie, kaas, tofu en kalkoen, de beschikbaarheid van cerebrale serotonine, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het organiseren van slaap, verhogen. Hoshino.

Hoewel het drinken van koffie na de lunch een strategie is die wordt gebruikt om slaperigheid te verminderen, adviseren experts om voorzichtig te zijn.

“Cafeïne is een psychostimulant en wordt hiervoor vaak gebruikt. Het probleem is hoe gemakkelijk het is om te misbruiken en het gebruik ervan in de middag, waardoor de kwaliteit van de nachtrust en de effecten op de maag worden aangetast”, zegt Hoshino.

“Koffie bevat cafeïne, een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Theoretisch kan het helpen. Maar koffie interfereert niet met het mechanisme waardoor slaperigheid ontstaat. Als je veel koffie of thee drinkt, die ook cafeïne bevatten, kan het gebruik van dit mechanisme om slaap te verminderen helpen, maar het is niet handig”, zegt Helito.

Om de slaap na de lunch onder controle te houden, raden experts aan om op de hoeveelheid en het type voedsel te letten.

“Eet gedurende de dag kleinere porties van uitgebalanceerde maaltijden om het energieniveau stabiel te houden, inclusief een goed ontbijt om aan de eisen van de lunch te voldoen. Oefen een lichte oefening, de beroemde ‘wandeling om de spijsvertering te vergemakkelijken’. Vermijd alcoholgebruik. Indien mogelijk werkt een kort dutje, maximaal 20 minuten, verkwikkend en verbeteren zelfs de prestaties en het cognitieve gedeelte in de middag”, zegt de neuroloog.

“Vermijd het eten van te veel vet voedsel of grote hoeveelheden voedsel. Geef in de zomer bijvoorbeeld prioriteit aan de consumptie van meer groenten, meer fruit, meer voedsel dat gemakkelijker te verteren is”, voegt Helito toe.

Eetgewoontes

Mensen die goed, vaker per dag en in kleine porties eten, slagen erin voedsel gemakkelijker om te zetten in energie. Degenen die slechts twee maaltijden per dag en in grote hoeveelheden eten, of vet voedsel misbruiken dat langzaam verteerbaar is, besteden meer energie aan de spijsvertering.

“Verteerd voedsel is de brandstof voor het lichaam om de hele dag door te functioneren. Maar je kunt jezelf niet voorstellen als een auto, die de tank in één keer vult. Een meer uitgebalanceerd en gefractioneerd dieet is nodig, zodat het lichaam voedingsstoffen beter opneemt zonder het systeem te overbelasten”, zegt voedingsdeskundige Simone Rocha, voorzitter van de Voedingsvereniging van het Federaal District, in een verklaring.

Ongezonde eetgewoonten kunnen overdag ook vermoeidheid en slaap veroorzaken.

“Als iemand maar een paar keer per dag en in grote porties eet, is het lichaam als geheel langzamer om alles te verteren. Het proces werkt als een verdediging. Het lichaam heeft tijd nodig om te verwerken wat het te veel heeft gegeten, dus het organisme ‘steelt’ energie van andere plaatsen om te helpen bij de spijsvertering. Veel mensen denken dat de dagelijkse vermoeidheid het gevolg is van werk of andere factoren, maar het kan een kwestie zijn van beter eten. Meerdere keren per dag kleine porties eten en een voorkeur hebben voor gezonde en natuurlijke voeding zijn acties die je meer beschikbaar maken en vermoeidheid helpen bestrijden”, besluit hij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here