Kunstmatig vuil, overheadletters op het nummer – roekeloze chauffeurs op de weg kennen veel manieren om de video-opnamecamera te misleiden en een boete te vermijden. Russische wetenschappers hebben een apparaat uitgevonden waarbij de beeldkwaliteit er niet toe doet. De chip die in de kentekenplaat is ingebouwd, registreert en verzendt informatie over de auto, zelfs als het nummer opzettelijk met vuil is bevlekt of met papier is bedekt.

Specialisten van het Institute of Management Problems van de Russian Academy of Sciences bestudeerden alle trucs van overtreders en creëerden zo’n nummerleessysteem dat niet kan worden misleid.

“We besloten dat we moesten proberen radiofrequentie-identificatie van voertuigen te gebruiken – precies wat RFID-technologie wordt genoemd”, zegt Vladimir Vishnevsky , hoofd van het laboratorium van de IPU RAS, doctor in de technische wetenschappen, professor.

Deze technologieën zijn bij ons allemaal bekend: een kaart scannen in de metro, goederen scannen in een winkel. Maar hun bereik is erg klein. Wetenschappers stonden voor de taak om de gegevens van kentekenplaten nauwkeurig te lezen in een fractie van een seconde met hoge snelheid, en zelfs vanaf een hoogte van 15 meter.

“Het slimme gedeelte, het radiofrequentiegedeelte, is door ons ontwikkeld. Er wordt een tag gebruikt die werkt op 860 megahertz. Het bereik is ongeveer 12-15 meter. Het belangrijkste kenmerk van deze ontwikkeling is dat het nummer zelf dient als versterker en antenne”, aldus Alexei Markin , hoofd van het laboratorium voor de ontwikkeling van radiofrequentieproducten bij NIIME.

De uitvinding is geen vervanging van de camera, de wetenschappers combineerden de twee technologieën en kregen een innovatieve hybride. De apparaten werken samen: wanneer de camera het beeld niet ziet, wordt de lezer automatisch aangesloten en komen de gegevens in de verkeerspolitie uit het apparaat dat duidelijke informatie geeft.

De antenne en de lezer moeten naast de video-opnamecamera’s worden geplaatst, ze zullen via de gateway met elkaar communiceren. Het is bijna onmogelijk om een ​​chip te vervalsen of thuis te reflashen.

Radiofrequentielabels worden geproduceerd in de micro-elektronicafabriek in Zelenograd. De afmetingen van de elementen zijn erg klein – letterlijk nanometers, dus alle soorten haar, wimpers, stukjes cosmetica die op microscopisch kleine elementen vallen, vernietigen ze volledig.

Het proces van fotolithografie is te vergelijken met het proces van het ontwikkelen van een foto: in een afgesloten ruimte, met een bepaalde belichting, waarbij het beeld op de plaat wordt gevormd. Vervolgens komt het proces van manifestatie: alles wat niet verlicht is, blijft, het verwende wordt verwijderd. En de laatste fase is een visueel onderzoek (met het oog en door een microscoop).

In feite is de grootte van dit element tien keer kleiner dan de dikte van een mensenhaar. Informatie over de kentekenplaat wordt in de voltooide chip genaaid en vervolgens in de kentekenplaat zelf geïmplanteerd. Het project is al lang voorbij laboratoria en kantoren van wetenschappers gegaan naar stortplaatsen. Ongeveer een jaar lang werd het systeem getest in Kazan.

“Ongeveer duizend voertuigen werden voorzien van deze tags, er werden lezers geplaatst. Tests hebben aangetoond dat de kans op detectie 95 procent is”, zei Vishnevsky.

De prestaties van dergelijke slimme nummers zijn twee keer zo hoog als die van een enkele camera. Overtuigende resultaten werden gepresenteerd aan overheidsinstanties. De pilot moet worden gelanceerd in Moskou en St. Petersburg.

“Het is mogelijk om poorten en slagbomen uit te rusten met lezers en deze met behulp van de tags die in de kamers zitten in de database in te voeren: open de slagboom, de poort contactloos. Je kunt bijvoorbeeld contactloos betalen voor het tanken of andere diensten ”, zegt Andrey Larionov , senior onderzoeker aan de IPU RAS, kandidaat technische wetenschappen.

De Russische ontwikkeling overtreft alle bestaande analogen in de wereld. Als het systeem wordt geïmplementeerd, heeft het gewoon geen zin om de regels te overtreden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here